هر جا سخن از موفقیت است کلمه چالش می درخشد.
در این یادداشت درباره خود کلمه چالش و حال و هوای چالشهای دنیای مجازی نوشته ام.
به چالش کشیدن خود یعنی خود را زیر فشار قرار دادن برای تلاش بیشتر.
در حوزه توسعه فردی هر کاری که برای بهبود خود در موضوعات مختلف انجام میدهیم به نوعی چالش است و در نتیجه توسعه فردی بدون به چالش کشیدن خود امکان ندارد.
در واقع اگر ما هیچ تلاشی برای بهبود و تقویت خود در ابعاد مختلف زندگی نداشته باشیم، در جا خواهیم زد و چه بسا از قافله پیشرفت و تعالی عقب بمانیم و در بستر ناکامی و افسردگی قرار بگیریم.
در بحث توسعه فردی ما با خودشناسی به نقاط ضعف و قوت خود پی میبریم و برای رفع نقاط ضعف و همچنین کسب تجربه جدید در حوزه هایی که خود را نیازموده ایم، چالش میتواند به پیشرفت و ارتقای سطح فردی و اجتماعی ما کمک کند.
چالشها به چند نوع تقسیم میشوند که البته بنا به ضعفهای ما و یا رغبتمان در تجارب جدید میتوانند متفاوت و متنوع باشند.
انواع چالشها:
1- فکری
2- جسمی
3- ارتباطی
و …
از جمله چالشهای فکری میتوان به فراگیری زبان جدید ، مهارتهای مختلف و یادگیری دانش جدید و … پرداخت.
چالش جسمی مربوط به موضوعات ورزشی و سلامتی از جمله تغذیه درست و خواب کافی اشاره کرد.( مثلن چالش پیاده روی و یا پرهیز ا زغذاهای فست فود و …)
چالش ارتباطی مربوط به ایجاد ارتباطهای جدید، بهبود روابط موجود و … اشاره کرد.
وقتی ما خود را در زمینه ای به چالش میکشیم، درواقع یک سطح استرس به خود وارد می آوریم و طبق نظریه وارونه U زمانیکه سطح مناسبی از استرس را تجربه میکنیم میزان کارآیی ما بالاتر میرود.
نکته این است که سطح استرس باید متناسب و معقول باشد، چون استرسهای بیشتر باعث به خطر افتادن سلامتیمان میشود، استرسی که باعث شکوفایی، خلاقیت و سرعت عمل در کنار کیفیت به فرد وارد میشود، او را وارد مرحله تلاش بیشتر و بهره وری بالاتر میکند.
اما چه کنیم تا خود را به چالش بکشیم :
1- باید جسارت بیرون آمدن از دایره امن خود را پیدا کنیم
2- مطالعه کتابهای توسعه فردی
3- ایجاد عادتهای جدید
4- استقبال از رقابت
5- تمرین استقلال فکری و عملی
6- حضور در کنار دوستان فعال و مثبت اندیش
7- شرکت در چالشهای دوستانه و گروهی
8- بازنگری باورهای قبلی
نکته ای که هست نباید ما به تب شرکت در هرچالشی گرفتار شویم، چون اولن چالش باید معقول باشد و سطح مناسبی از استرس و ایجاد انگیزه برای فعالیت ایجاد کند و دوم اینکه معقولانه طراحی و سطح خرد و کلانی برایش تعریف شود تا در آن قالب به تلاش بپردازیم، چون شروع یک چالش و رها کردن آن ضربه ای است به عزت نفس و اعتماد به نفسمان و باعث میشود احساس ضعف و ناتوانی کنیم.
آخرین دیدگاهها